In een tijd waarin leefstijl steeds meer erkend wordt als cruciale pijler voor gezondheid, is de verkiezing van de ‘Leefstijlprofessional van het jaar 2024’ van wezenlijk belang. Deze titel eert zorgprofessionals die voorop lopen in het integreren van leefstijlgeneeskunde in hun dagelijkse praktijk. Het is een erkenning voor hen die de transformatie naar een gezondere samenleving niet alleen omarmen, maar actief vormgeven.
De feestelijke bekendmaking vond plaats op 7 november tijdens ons congres, waar huisarts en voorzitter van de vereniging, Iris de Vries, samen met Lian Tjon Soei Len (de winnaar van 2023) de winnende kandidaat bekendmaakte. Nicole de Groot kreeg de meeste stemmen en eindigde daarmee boven haar mede-finalisten, Maurits van der Veen en Loïse Jacz-Kruithof, beiden pioniers in hun vakgebied. Meer lezen.
De finalisten van 2024 waren:
Nicole de Groot, verpleegkundige en omkeerspecialist, is mede-oprichter van het Keer Diabetes2 Om-programma en co-auteur van de handleiding "Afbouwen van medicatie bij Diabetes type 2". Haar aanpak in samenwerking met diëtist Connie Hoek heeft duizenden diabetespatiënten geholpen hun ziekte om te keren door middel van leefstijlveranderingen. Ze blijft zorgverleners trainen en patiënten begeleiden naar een gezondere toekomst.
Maurits van der Veen, cardioloog in Isala Zwolle, raakte vijf jaar geleden geïnspireerd door een lezing over preventie in de geneeskunde. Dit zette hem aan tot actie om stoppen-met-rokenzorg beter bespreekbaar te maken, gezien roken de belangrijkste vermijdbare risicofactor voor hartpatiënten is. Hij is bestuurslid van het Partnership Stoppen met Roken en voorzitter van RookStopZorg bij het Trimbos-instituut, en zet zich actief in binnen het collectief #artsenslaanalarm.
Drs. Loïse Jacz-Kruithof is huisarts met een achtergrond in internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde. Momenteel volgt ze een Master in populatiegerichte gezondheid en focust ze op het verbeteren van de zorg door groepsconsulten en landelijke initiatieven zoals 2diabeat en de Hartstichting. Ze is een sterke voorvechter van zorgverbetering, uniformering en werkplezier. Loise streeft naar impact op zowel individueel als populatieniveau binnen de leefstijlgeneeskunde.
In aanloop naar de livedag van de congresweek is er druk gestemd op de 'Leefstijlprofessional van het jaar 2023'. In totaal hebben we zo'n 1300 stemmen ontvangen. Hartstikke bedankt!
De drie genomineerden waren leefstijlapotheker Ellen Willemsen, huisarts en leefstijlcoach Daphne Uyterlinden en anesthesioloog-pijnspecialist Lian Tjon Soei Len. Het was een spannende race.
Uiteindelijk heeft Lian Tjon Soei Len de meeste stemmen ontvangen en hiermee heeft ze de titel 'Leefstijlprofessional van 2023' gewonnen.
Verblijf in de natuur kan gezonde leefstijl versterken en positieve gezondheidseffecten hebben bij vele patiëntgroepen. Hoe dat zit en wat jij vanuit jouw professie zelf en samen met anderen kunt doen, leer je tijdens deze online scholing. Je ontvangt praktische materialen, werkwijzen en tips.
Prof. dr. Pim Assendelft bespreekt welke evidence er is voor de gezonde effecten van natuur, zowel de werkingsmechanismen, de gezondheidseffecten en de relevante doelgroepen. Vandaaruit kan de zorgprofessional op meerdere manieren natuur integreren in leefstijladviezen en begeleiding. Huisarts Chris Otten deelt daarnaast praktische handvaten in de vorm van werkwijzen, materialen, verwijs- en samenwerkingsmogelijkheden en praktische tips. Namens Alles is Gezondheid gaat Anette Postma in op de vraag hoe zorgverleners natuur in kunnen zetten in om te werken aan de gezondheid van cliënten en patiënten.
Leerdoelen
Gemiddeld beoordeeld met een 7.9!
Partner
Deze scholing wordt in samenwerking met onze partner Alles is Gezondheid georganiseerd.
Kosten
Lid worden? Lees hier meer over de voordelen en hoe je lid wordt.
Terugkijken
Kun je niet op de gegeven datum en tijdstip online aanwezig zijn? Geen probleem. Schrijf je wél in en dan krijg je na afloop een hand-out en een twee weken geldige terugkijklink (zonder accreditatie).
Accreditatie
2 punten bij:
*Voorwaarde is dat je live aanwezig bent tijdens het webinar en na afloop de toets maakt.
Certificaat
Deelnemers die niet bij een van bovenstaande accreditatiebureaus zijn aangesloten ontvangen na afloop een certificaat als bewijs van deelname. Hiermee kan je accreditatie-uren buiten eigen vakgebied toegekend krijgen (regeling deskundigheidsbevordering buiten eigen vakgebied).
Leefstijlpunten
Deelname aan deze scholing levert 2 Leefstijlpunten voor het Leefstijlvignet op. Meer informatie over het Leefstijlvignet vind je hier.
Hoogleraar Preventie in de zorg bij het Radboudumc, en tevens voorzitter van de interfacultaire project preventie en zorg.
Met veel plezier vervul ik de rollen van ‘trekker’ van het Interfacultaire project preventie en voorzitter van de Kerngroep. Preventie gaat over individueel gedrag, sociale en fysieke omgeving. Als huisarts en vanuit het Radboudumc denk ik al snel aan de spreekkamer en individueel gezondheidsgedrag, maar ik kom er steeds vaker achter dat dit gedrag erg afhankelijk is van de context.
Ik vind het persoonlijk erg leuk om van alle invalshoeken uit alle faculteiten te leren. Verder vind ik het als ‘verbinder’ inspirerend om te verbinden tussen onderwijs, onderzoek en praktijk, en tussen Radboud Universiteit, Radboudumc en partijen in de regio, zoals andere universiteiten, hogescholen, gemeenten, huisartsengroepen en GGD’en. Preventie doe je niet achter een bureau of in alleen maar in een spreekkamer: je moet daar zijn waar de mensen wonen en werken! Dat vergt ‘omdenken’ en een heel eigen infrastructuur voor onderwijs en onderzoek. Da’s interessant pionierswerk!
Huisarts te Leiden bij Jonkers & Otten, Huisartsenzorg. Chris is daarnaast adviseur van het ROHWN-Kwaliteitsteam op het gebied van leefstijl.
Zijn interesse in leefstijl begon tijdens de huisartsenopleiding. Sinds die tijd volgt hij alle ontwikkelingen op de voet om ze ook toe te kunnen passen in de praktijk. Door zich aan te sluiten bij Arts en Leefstijl in 2016 en de congressen en nascholingen te volgen, heeft hij zijn kennis verder verdiept en verbreed.
Netwerkadviseur Natuur en Leefomgeving, bewegingswetenschapper met specialisatie gezondheidsbevordering
Namens Alles is Gezondheid gaat moderator Anette Postma in op de vraag hoe zorgverleners natuur in kunnen zetten in om te werken aan de gezondheid van cliënten en patiënten. Ze ontwikkelde samen met zorgverleners een aantal praktische materialen, zoals patientenfolder, praktijkkaart en verwijsbriefje. Die helpen de patiënt om meer te bewegen, ontmoeten of ontspannen in de natuur in plaats van in een bebouwde omgeving of binnenruimte.
Deze scholing wordt in samenwerking met onze partner Alles is Gezondheid georganiseerd.
Onze nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken. Aanmelden verplicht tot niets: je kunt je altijd weer afmelden.
Let op: check je spambox vlak na je aanmelding, want je wordt gevraagd je e-mailadres te verifiëren