Bas Bloem, neuroloog en hoogleraar Neurologische Bewegingsstoornissen, is sinds 2001 werkzaam op de afdeling Neurologie van het Radboudumc. In 2002 richtte hij het Radboudumc Expertisecentrum voor Parkinson & Bewegingsstoornissen op. Het Expertisecentrum streeft ernaar om de best mogelijke zorg te geven aan mensen met Parkinson, parkinsonisme of een zeldzame erfelijke bewegingsstoornis. Centraal hierbij staat een multidisciplinaire en persoonsgerichte benadering. Het Expertisecentrum is sinds 2005 erkend als Center of Excellence.
Bloem werkt nauw samen met Marten Munneke. Hun gezamenlijke missie is de parkinsonzorg te verbeteren. In 2004 richtten zij ParkinsonNet op, een landelijk netwerk van ruim 4000 zorgverleners (peildatum 01-01-2024) die gespecialiseerd zijn in de behandeling en begeleiding van mensen met Parkinson of parkinsonisme. Uit onderzoek blijkt dat dit innovatieve zorgconcept leidt tot betere zorg, een afname van ziektecomplicaties en een forse vermindering van de zorgkosten. ParkinsonNet ontving diverse onderscheidingen, waaronder de Value-Based Healthcare Prize (in 2015) en de Value-Based Health Care Inspirational Award (in 2021). Door samenwerkingen met zorginstellingen in onder meer de Verenigde Staten, Noorwegen en Luxemburg is het ParkinsonNet concept ook internationaal geïntroduceerd.
Het wetenschappelijk onderzoek van Bloem richt zich met name op de ziekte van Parkinson, met een aantal specifieke aandachtsgebieden. Sinds zijn promotieonderzoek doet hij onder meer studies naar loop- en balansstoornissen, en naar de ontwikkeling en evaluatie van persoonsgerichte geneeskunde, waarin mensen met Parkinson centraal staan. Tegenwoordig richt zijn onderzoek zich ook op draagbare sensoren met veel aandacht voor machine learning en kunstmatige intelligentie. Bovendien verricht hij sinds 2018 veel werk naar de relatie tussen Parkinson en blootstelling aan giftige stoffen in onze leefomgeving. In 2022 ontving Bas Bloem de prestigieuze Stevinpremie voor de maatschappelijke impact van het onderzoek dat hij samen met zijn team doet naar de ziekte van Parkinson. Deze premie zet hij in voor nieuw baanbrekend onderzoek gericht op de preventie van parkinson. Samen met vier anderen schreef hij het boek ‘De Parkinson Pandemie. Een recept voor actie’ om meer aandacht te genereren voor de noodzaak van preventie. Zijn video voor de Universiteit van Nederland werd ruim 1,2 miljoen keer bekeken.
Bloem heeft meer dan 1000 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan, waarvan meer dan 850 peer-reviewed papers in internationale tijdschriften. Daarnaast begeleidde hij 64 promovendi als (co)promotor. Zijn H-index is 95 (Web of Science) / 112 (ResearchGate) / 125 (Google Scholar), waarmee hij in de top 1% staat van meest geciteerde wetenschappers van de afgelopen 10 jaar.