Home > Congres > Programma > Woensdag

Woensdagavond

Op woensdagavond 6 november staan de onderstaande lezingen op het programma. Er zijn 3 rondes met meerdere lezingen. Je kunt op de avond zelf kiezen welke lezingen je wilt volgen. De lezingen die je niet live volgt kun je naderhand terugkijken.

Bas Bloem vertelt ons onder andere over de preventie van Parkinson en hoe we deze kunnen bevorderen. Wendy Walrabenstein legt uit hoe plantaardige voeding invloed heeft op reuma en artrose. Ines von Rosenstiel bespreekt de urgentie van leefstijlgeneeskunde in de kinderzorg.

Dit is slechts een greep uit het programma. Hieronder lees je het volledige overzicht:

Ronde 1 van 19.40 tot 20.15 uur

Bas Bloem
Yolanda Turksema
Marlene van Bemmelen
Maud Francoys
Suzan Wopereis
Preventie van Parkinson: utopie of realiteit?

Bas Bloem | Neuroloog en Hoogleraar Neurologische Bewegingsstoornissen

Leer over de opkomst van Parkinson, inclusief de oorzaken en factoren die bijdragen aan deze toename. Ontdek mogelijke strategieën om deze groei te beperken en de preventie van Parkinson te bevorderen.

Voeding als oorzaak én behandeling van PDS

Yolanda Turksema | Orthomoleculair Diëtist, gezondheidswetenschapper

Deze lezing richt zich op voeding bij Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). We bespreken de NHG-standaard PDS met nadruk op anamnese, zelfzorg en niet-medicamenteuze behandeling. Ook behandelen we de rol van FODMAPs in voedingsadvies, microbiële disbalans en de meerwaarde van doorverwijzing naar een gespecialiseerde diëtist.

Preventie leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer door de coassistent en over hun georganiseerde preventie en leefstijl campagne week

Marlene van Bemmelen | Student Geneeskunde

Maud Francoys | Algemeen bestuurslid De Geneeskundestudent

Vanuit de ‘Geneeskundestudent’ zullen Maud Francoys en Marlene van Bemmelen deze avond een lezing geven over preventie leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer door de coassistent en over hun georganiseerde preventie en leefstijl campagne week. Tijdens deze lezing gaan ze in gesprek met deelnemers over de rol van toepassing van preventie en leefstijlgeneeskunde voor de coassistent.

Onderzoek naar leefstijl: uitkomstmaten en onderzoeksmethodologie

Suzan Wopereis | Principal scientist systeembiologie

De Coalitie Leefstijl in de Zorg streeft ernaar om leefstijl in 2025 een integraal onderdeel van de curatieve zorg te maken. Team Onderzoek, samen met 80 wetenschappers, heeft een strategische kennisagenda opgesteld om deze integratie te bevorderen. Een belangrijk kennishiaat is de behoefte aan alternatieve onderzoeksdesigns en valide uitkomstmaten voor effectiviteits- en implementatieonderzoek. Om deze lacunes aan te pakken, heeft Team Onderzoek een Delphi-studie uitgevoerd en een overzicht gecreëerd van alternatieve studiedesigns. Daarnaast wordt het GezondMeten-instrument besproken, een set van valide uitkomstmaten die een brede en evidence-based meting van gezondheid mogelijk maken.

Deze lezing wordt aangeboden door de Coalitie Leefstijl in de Zorg.

Ronde 2 van 20.15 tot 20.50 uur

Ingrid Steenhuis
Wendy Walrabenstein
Véronique van Hoogmoed
Waarom Leefstijl- en gedragsverandering moeilijk is, en hoe het wél kan

Ingrid Steenhuis | Hoogleraar Preventie

Een lezing over waarom leefstijl- en gedragsverandering moeilijk is en hoe het kan slagen. Leer over het LeefstijlCanvas met essentiële voorwaarden voor succes: bewustwording, motivatie, doelen stellen, planning, eigen effectiviteit, vaardigheden, omgevingsinvloeden en terugvalpreventie. Krijg praktische tips voor zorgprofessionals om deze technieken effectief toe te passen.

Plants for Joints: een leefstijlprogramma voor reumatoïde artritis en artrose

Wendy Walrabenstein | Diëtist, CEO van Plants for Health

Ontdek de aanleiding, opzet en resultaten van twee gerandomiseerde studies over het effect van een multidisciplinair leefstijlprogramma op basis van plantaardige voeding, beweging en stressreductie bij mensen met reumatoïde artritis en artrose. Leer hoe een chronische laaggradige ontsteking wordt beïnvloed door leefstijlfactoren en hoe dit de ziekteprogressie kan beïnvloeden.

Financiering van leefstijlinterventies: succesfactoren en knelpunten in de praktijk

Véronique van Hoogmoed | Regisseur team Financiering - Coalitie Leefstijl in de Zorg

Ontdek financieringsaspecten aan de hand van 15 leefstijlinitiatieven. Leer over de uitdagingen, knelpunten en succesfactoren bij de financiering van leefstijlinterventies. Verken de complexiteit en mogelijke oplossingen voor optimale financiering en kosteneffectiviteit.

Deze lezing wordt aangeboden door de Coalitie Leefstijl in de Zorg.

Ronde 3 van 21.00 tot 21.35 uur

Ines von Rosenstiel
Margarita Vossen
Hilde de Reus-Bulsink
Hans Smit
Leefstijlgeneeskunde in de pediatrie

Ines von Rosenstiel | Kinderarts en Integrative Medicine expert

De presentatie behandelt de urgentie van leefstijlgeneeskunde in kinderzorg, inclusief algemene leefstijladviezen per leeftijdsgroep. Ook wordt ingegaan op leefstijl als onderdeel van de behandeling van chronische ziekten bij kinderen, met praktische spreekkamertips.

Duurzaam voorschrijven

Margarita Vossen | Huisarts

In deze lezing behandelt huisarts Margarita Vossen het thema duurzaamheid in de gezondheidszorg. Ze geeft een inleiding in het concept van "planetary health" en legt uit hoe medicatie schadelijk kan zijn voor klimaat, milieu en gezondheid. Daarnaast bespreekt ze de kansen voor de gezondheidszorg om duurzamer te worden.

Hoe implementeer je aandacht voor leefstijl in de spreekkamer en de ziekenhuisorganisatie

Hans Smit | Longarts-oncoloog

Hilde de Reus | Verpleegkundig Consulente Long Oncologie

Leer hoe je leefstijl in de spreekkamer integreert en het personeel van de afdeling hierin opleidt. Ontdek praktische manieren om dit klein en effectief op de werkvloer te organiseren en te verankeren in de ziekenhuisorganisatie. Inclusief praktische tips, ideeën en voorbeelden voor een succesvolle uitvoering.

Deze lezing wordt aangeboden door de Coalitie Leefstijl in de Zorg.

Ik schrijf me in!

Terug naar congrespagina

Ga naar donderdag


Terugblik
Leefstijlprofessional verkiezing
Partners congres

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


Onze nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken. Aanmelden verplicht tot niets: je kunt je altijd weer afmelden.

Let op: check je spambox vlak na je aanmelding, want je wordt gevraagd je e-mailadres te verifiëren

Word lid →