Maandagavond programma

Op maandagavond 4 november staan de onderstaande lezingen op het programma. Er zijn 3 rondes met meerdere lezingen. Je kunt op de avond zelf kiezen welke lezingen je wilt volgen. De lezingen die je niet live volgt kun je naderhand terugkijken.

Prof. Max Nieuwsdorp neemt je onder andere mee in de fascinerende wereld van het microbioom en de impact ervan op onze gezondheid. Femi Janse legt uit wat de menopauze inhoudt, welke klachten en risico's ermee gepaard gaan, en hoe deze de lange termijn beïnvloeden. Daarnaast vertellen Barbara Kerstens en Anne-Marie Ernst-Stegeman meer over Multiple Sclerose (MS) en de rol van leefstijl.

Dit is slechts een greep uit het programma. Hieronder lees je het volledige overzicht:

Ronde 1 van 19.40 tot 20.15 uur

The role of gutmicrobiota and its metabolites in personalized human nutrition

Max Nieuwdorp, Prof. Internal Medicine, diabetes mellitus

In deze lezing neemt Max Nieuwdorp je mee in de rol van de darmmicrobiota en hun metabolieten in gepersonaliseerde voeding. Hij bespreekt de invloed van voeding op het dunne darm microbioom, de rol hiervan bij obesitas en diabetes, verschillen in de verwerking van fructose door mensen met verschillende etnische achtergronden, en de invloed van het microbioom op het optreden van leverziekten zoals MAFLD en MASH.


De gezonde huiskamer, steungroep leefstijl in de wijk

Els van Beek, sociaal makelaar gezondheid

In deze lezing bespreken we het belang van supportgroepen voor leefstijlverandering, mogelijke invullingen van bijeenkomsten, wervingsstrategieën en valkuilen bij het begeleiden van een steungroep. We gaan dieper in op hoe je omgaat met verschillende behoeftes binnen de groep en hoe je als gespreksleider zorgt dat je niet alleen aan het zenden bent, maar ook ruimte biedt voor interactie en betrokkenheid.


Leefstijl in de GGZ - Hoe een zorgstandaard daaraan kan bijdragen

Janneke Wentink, Manager GGZ Standaarden

Afgelopen 1,5 jaar heeft een werkgroep uit de ggz gewerkt aan de nieuwe Zorgstandaard Leefstijl voor de geestelijke gezondheidszorg, die in september 2024 wordt gepubliceerd. Deze standaard biedt praktische handvatten voor het bespreken, motiveren en adviseren van patiënten. Het doel is het verbeteren van fysiek en geestelijk welzijn, zodat patiënten een volwaardig en zinvol leven kunnen leiden. Tijdens deze lezing bespreken we waarom deze zorgstandaard is ontwikkeld, de belangrijkste aanbevelingen, de uitdagingen bij de implementatie, en de inzichten van het team richtlijnen van de Coalitie Leefstijl in de Zorg.

Deze lezing wordt aangeboden door de Coalitie Leefstijl in de Zorg.


Ronde 2 van 20.15 tot 20.50 uur

Menopauze en leefstijl

Femi Janse, Gynaecoloog

Wat houdt de menopauze in, welke klachten en risico's zijn er en hoe beïnvloeden deze de lange termijn?
Ontdek effectieve behandelingen en leefstijlinterventies om gezond en vitaal te blijven.


Consult van de Toekomst: Ontdek het multidisciplinaire groepsconsult (GC)

Loïse Jacz, Huisarts

Huisarts Loise Jacz bespreekt de transformatie in de (eerstelijns) chronische zorg en hoe groepsconsulten, zoals bij pre-diabetes en slaap, kunnen bijdragen aan effectievere zorg, lagere kosten en meer werkplezier voor zorgprofessionals. Ze licht de rol van de Health Champion als ervaringsdeskundige en ambassadeur van een gezonde leefstijl toe, en bespreekt praktische aspecten zoals de aanmelding van deelnemers, agendabeheer en de inzet van sprekers.


Human and Planetary Health

Kees van Laarhoven, Hoogleraar en afdelingshoofd Chirurgie RadboudUMC

Meer informatie volgt.


Hoe leefstijl wordt ingezet in de GGZ

Ellen Righart, Psycholoog en netwerkcoördinator Verslaving en Gezonde Leefstijl

Ontdek de cruciale rol van leefstijl in de GGZ en verslavingszorg. We presenteren een inventarisatie van leefstijlinitiatieven, werkwijzen, en resultaten. Mis deze kans niet om te zien hoe leefstijl een verschil kan maken in de GGZ!

Deze lezing wordt aangeboden door de Coalitie Leefstijl in de Zorg.


Ronde 3 van 21.00 tot 21.35 uur

Wat we nu al weten over MS en Leefstijl

Barbara Kerstens, Directeur Stichting Voeding Leeft en Anne-Marie Ernst-Stegeman, Voedingsdeskundige

Wat weten we over MS en leefstijl?
Ontdek de wetenschappelijke basis, onderzoek van Amsterdam UMC, en het programma Leef! met MS.


De mond zit bij velen niet in het hoofd

Wil van der Sanden, Tandarts en opleidingsdirecteur tandheelkunde

Over de toekomst van mondzorg.
In deze lezing leer je meer over de relatie tussen tandcariës en leefstijl, en ontdek je de nieuwste inzichten uit het onderzoek naar mondgezondheid in Nederland. Daarnaast bespreken we de programma's Gewoon Gaaf en Giga Gaaf, die gericht zijn op het bevorderen van gezonde mondgewoonten.


Waardecreatie door de Eiwitboeren van Nederland voor de bodem, de biodiversiteit en de burger!

Anna van der Bijl, voorzitter eiwitboeren Nederland en projectmanager Rabobank

Telers van bonen, erwten en lupines hebben zich verenigd in de producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland. Deze gewassen zijn niet alleen goed voor de bodem en de biodiversiteit, maar ook voor de burger. Wist je dat er in 1951 maar liefst 35.000 hectare bonen en erwten werden geteeld? En dat we in Nederland destijds zo’n 20.000 ton per jaar zelf consumeerden? Heden wordt er nog maar een fractie hiervan geteeld en geconsumeerd. Het wordt dus tijd om de slogan van 1951: ‘erwten en bonen van Nederlandse bodem, voedzaam en smakelijk’ nieuw leven in te blazen. Tijdens deze sessie vertellen De Eiwitboeren van Nederland jullie graag meer over hun unieke waardegedreven visie. Laten we ontdekken waar we samen kunnen werken voor de burger, de bodem, de biodiversiteit en de boer!


GGZ wachtlijsten - Hoe benut je deze tegenslag als kans voor gedragsverandering?

Katharina Preuhs, Gedragswetenschapper

Leer tijdens deze lezing wat "teachable moments" zijn en hoe de GGZ-wachtlijst een kans kan zijn voor leefstijlverandering.
Ontdek het belang van deze momenten en hoe je ze effectief inzet bij patiënten.

Deze lezing wordt aangeboden door de Coalitie Leefstijl in de Zorg.


Sprekers maandagavond

Els van Beek
Anna van der Bijl
Anne-Marie Ernst-Stegeman
Loïse Jacz
Femi Janse
Barbara Kerstens
Kees van Laarhoven
Max Nieuwdorp
Wil van der Sanden
Katharina Preuhs
Ellen Righart
Janneke Wentink-van de Laar

Terug naar programmapagina

Ga naar de volgende dag